15 квітня 2021р.

Група К 18 1/9

Тема: Правила варіння яєць, процеси, що відбуваються під час варіння, приготування смажених яєчних страв.

Конспект

                                          Як визначити свіжість яєць

Якість  яєць

Що відбувається

Яйце свіже

Опустилось на дно склянки

Яйце недостатньо свіже

Плаває трохи  вище дна

Яйце не доброякісне

Залишається  зверху, не тоне

 


До смажених страв з яєць належать яєчні й омлети. При приготу­ванні цих страв застосовують смаження основним способом при тем­пературі 140—160°С. Смажити яєчню краще на чавунній порційній ско­вороді або спеціальних сковородах з заглибленням для жовтка.

Норма солі на 1 яйце — 0,25 г. Перед подаванням яєчню посипають подрібненою зеленню петрушки, кропу, цибулі 1—3 г нетто на пор­цію. Яйця можна смажити у фритюрі при температурі 180°С по 2—3 шт. на порцію.

Яєчня натуральна

На добре розігріту порційну сковороду з вершковим маслом обе­режно випускають підготовлені яйця, не порушуючи цілісності жовт­ка, посипають сіллю, смажать 3—5 хв.

Жовток повинен залишитися напіврідким. Сіль використовують дрібну і посипають нею тільки білок, оскільки на жовтку від солі зали­шаються білі плями (сіль знижує температуру зсідання білків). Части­ну солі можна додати у жир, щоб білок не набухав. Жовток під час сма­ження можна посипати перцем.

Подають яєчню у порційній сковороді, яку ставлять на закусочну тарілку з паперовою серветкою, іноді перекладають у тарілку і полива­ють вершковим маслом, посипають подрібненою зеленню.

Використовують як самостійну страву, гарячу закуску, доповнен­ня до м’ясних страв (біфштекс з яйцем, антрекот з яйцем), а також для бутербродів.

Вимоги до якості страв з яєць

Яєчня зберігає форму і має напіврідкий жовток. Краї яєчні не підсу­шені. Небажані білі плями на жовтку від солі, неправильна форма жов­тка.

Страви з яєць не підлягають зберіганню, готують їх за попитом, подають негайно, оскільки при зберіганні вони швидко втрачають свій зовнішній вигляд, твердіють, погіршується їх смак.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ДАТИ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ (ПЕРЕЙШОВШИ ЗА ПОСИЛАННЯМ)  https://docs.google.com/forms/d/17j2lVRt4Eh7KyXv3YcPjyyf4C3AcTPkqQIeslLWFmMs/edit?usp=sharing

Немає коментарів:

Дописати коментар